Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 22:48 - July Morning
Автор: dodo73 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2275 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2008 07:08


Сърдечен поздрав на всички, които посрещат изгрева!

За по-младите и за тези, които не знаят, накратко:

   "Ρокендрол или по-точно терминът "rock and roll" (или "rock "n" roll") получава популярност чрез Алан Фрийд - водещ на радиопредавания и дисководещ. Той включва в програмата си ритъм енд блус. За да избегне името „ритъм енд блус“, което не е благоприлично за бялата публика (както и определено рейс мюзик), го замества с рокендрол. Официално се смята, че за първи път като стил рокендролът се използва на увесилително парти с танци, организирано от Алан Фрийд в зала Арена в Калифорния през март 1952 година. На афиша на партито било написано "Moondgo`s rock`n`roll party". 

   Като музикално явление рокендролът няма точно определени характеристики и се развива на базата на енергичния ритъм и специфични маниери на изпълнение на ритъм енд блус. Рокендролът се утвърждава чрез кавъри на бели певци на „ритъм енд блус“ през средата на 1950-те години. 

   За първи шлагер на рокеднрола се смята кавъра на песента "Sh-Boom", записана под името "Life could be a dream" от групата Crew Cuts през юли 1954 година. Чрез развитието на рокендрола китарата се превръща в инструмент на популярната музика. Еволюцията на рокендрол музиката продължава с развитието на бийт музиката във Великобритания през 1960-те години. Видни изпълнители са Елвис Пресли, Л.Ричи, Ф.Домино, Карл Пъркинс.Момчетата от английската група "Бийтълс" го съчетават с различни стилове в поп музиката,като използват новостите в техниката-електрическата китара и усилвателните уредби. 

    Така се ражда рокът. В него се оформят различни направления:  артрок, блусрок, джазрок, кънтрирок, хардрок, еректронен рок, попрок и други. В текстовете обикновено се говори за проблемите на обикновеният човек.Рокът е средство за общуване между много и различни по възраст хора."

И още:

    "Джулая (или нечленувано Джулай, по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година, July Morning) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век. Джулай на английски означава юли. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

    Джулаят е уникален за България, поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.

    Някои твърдят, че идеята е загубила своето първоначално значение с времето. Както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

   Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват Ивнинга (от July Evening), като се събират в с. Варвара на 31 юли.

   Идеята за джулая е по-жива от всякога. Сега тя има и друг привкус на бягство от всекидневно подтискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град."

Посрещнете изгрева!!! :)))))))))

Тагове:   morning,


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. helios - Поздрави и на теб, dodo73!:)
01.07.2008 09:17
Благодаря за интересната информация!
цитирай
2. dodo73 - Моля! ;) Не ми костваше много уси...
02.07.2008 07:44
Моля! ;) Не ми костваше много усилия... ;))
Този изгрев (на 1 юли) е много специален за мен. Различен от всички останали изгреви...
Хубав ден ти желая, helios! :)))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dodo73
Категория: Изкуство
Прочетен: 182814
Постинги: 149
Коментари: 358
Гласове: 3712
Архив